Formfranska ;-) recept på hembakat bröd

 

Jättegoda hembakade bröd som passar perfekt att äta som den är,
 eller som rostbröd! 
Vi bakar dem ofta och det är alltid uppskattat ;-) 





Hembakat rostbröd (2 st)

Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön eller vallmofrön


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper.

4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. 
Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

Småklig måltid!


Tips:
Hur varmt ska bröd vara när det är klart?
Färdiggräddat: Gräddningstiden varierar mellan olika bröd men om du vill vara säker på att ditt bröd är genomgräddat kan du mäta innertemperaturen med en termometer. Ett färdigt bröd mäter 96-98°C. Du kan även testa att vända på brödet, knacka på undersidan och om det låter ihåligt så är det klart.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Köttbullar med must

God och krämig Broccoli- Blomkål och potatissoppa