Formfranska ;-) recept på hembakat bröd
Jättegoda hembakade bröd som passar perfekt att äta som den är,
eller som rostbröd!
Vi bakar dem ofta och det är alltid uppskattat ;-)
Hembakat rostbröd (2 st)
Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
sesamfrön eller vallmofrön
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen.
Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.
Småklig måltid!
Tips:
Hur varmt ska bröd vara när det är klart?
Färdiggräddat: Gräddningstiden varierar mellan olika bröd men om du vill vara säker på att ditt bröd är genomgräddat kan du mäta innertemperaturen med en termometer. Ett färdigt bröd mäter 96-98°C. Du kan även testa att vända på brödet, knacka på undersidan och om det låter ihåligt så är det klart.
Kommentarer