Underbart god "Amerikansk äppelpaj"
Vårt äppleträd har små äpplen som är ganska goda, då är det dags att baka ett recept på "Amerikansk äppelpaj", som är riktigt gott. Äppelpajen serveras med vaniljsås. Mums, mums...
"Amerikanska äppelpaj"
Mördeg:
4 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
8 äpplen utan skal skurna i tärningar
2 msk limesaft
1 dl socker
2 msk kanelpulver
1 msk mjöl
1 nypa muskotnöt
1 msk smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda mjölet med smöret för att bilda en smulig deg och tillsätt kallt vatten
Knåda väl, linda in i plastfolie och ställ i kylskåp i 30 minuter
Blanda äpplen, limesaft, socker, kanel, muskot och mjöl och ställ åt sidan.
Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock.
Rulla ut degen över en pajform, ca 24 cm i diameter.
Lägg på fyllningen.
Dela margarin i små bitar och lägg ovanpå fyllningen och täck med den annan bit av degen
Gör små hål med en gaffel och pensla pajen med kallt vaten och strö sedan lite socker och kanel på toppen
Grädda äppelpajen i mitten av ugnen i cirka 45 minuter tills den är gyllenbrun
Servera pajen med vaniljsås!
För mer inspiration och tips kolla på Middagshjälpen!
Servera pajen med vaniljsås!
För mer inspiration och tips kolla på Middagshjälpen!
Kommentarer