Fettisdagen med hembakta semlor !
Idag är det fettisdagen och Vi tycker att semla är bland det godaste som finns. Vi brukar köpa semlor på konditori och det är så gott och enkelt, men i år ville jag baka dem själv och resultatet blev jättegoda semlor. Jag älskar att äta semlan i en djup tallrik med varm mjölk .. semlan blir såå god och saftig! :-)
Recept på Semlor
Ingredienser - Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
1/2 tsk salt
840 g (14 dl) vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning till hela satsen:
500 g mandelmassa
1 1/2 dl mjölk
7 dl vispgrädde
Fyllning till fyra semlor:
75 g mandelmassa
1–2 msk mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
florsocker till pudring
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
Receptet ger ca 26 stycken semlor. Jag har bakat halvt recept och fick 13 st semlor.
Recept på Semlor
Ingredienser - Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
1/2 tsk salt
840 g (14 dl) vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning till hela satsen:
500 g mandelmassa
1 1/2 dl mjölk
7 dl vispgrädde
Fyllning till fyra semlor:
75 g mandelmassa
1–2 msk mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
florsocker till pudring
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
Receptet ger ca 26 stycken semlor. Jag har bakat halvt recept och fick 13 st semlor.
Kommentarer