Knäck med mandel
Knäck är så gott! Detta är ett klassiskt recept på knäck med mandel i smeten. Recepten kommer från Milda boken "Snart är det jul".
Recept på "Knäck med mandel"
Ingredienser:
ca 70 st
2 dl Milda mat & visp 26%
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk Milda mat- och bakmargarin
0,75 dl mandel, hackad
Gör så här:
1. Blanda Milda mat & visp, sirap, socker, margarin i en kastrull.
2. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 123°C eller tills den klarar kulprovet. Rör då och då under kokningen.
3. Tillsätt mandeln.
4. Fyll sedan knäckformar med hjälp av två teskedar eller häll smeten i ett litermått och fyll formarna.
5. Förvara knäcken i en burk med lock, lägg smörgåspapper mellan varje lager så att de inte klibbar ihop.
Kulprovet:
Kulprovet gör man genom att hälla lite kolasmet/knäcksmet i ett glas med kallt vatten.
Kan man forma provet till en kula är kolan klar.
Tips:
Håll koll på smetens temperatur.
Du styr knäckens konsistens med hjälp av termometern. Vid 123°C har du en seg och mjuk knäck, vid 125°C är den seg och lite hård, över 125°C blir knäcken för hård och risken att knäcken sockrar sig är stor.
Kommentarer