Lussebullar med kesella
Varje år den här tiden bakar Vi lussebullar med barnen. Det är så gott med nybakade lussebullar och hela köket doftar underbart.
Recept av "Lussebullar med kesella"
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg
1 g saffran ( 2 påsar à 1/2 g)
1 1/2 dl socker eller vit sirap
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering och pensling:
ca 1 dl russin
1 ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Kommentarer