God hemkokt "Vinbärssaft"

Vi har två fina vinbärsbuskar på vår tomt, en med svarta och en med röda vinbär. De är lättodlade och nyttiga då de innehåller c-vitamin. Vi tycker om hemkokt saft, det är inte så svårt att göra , det doftar underbart och smakar jättegott. Jag gjorde ett recept med 0,5 kg rödavinbär och 0,5 kg svartavinbär och saften blev underbart god. Barnen älskar det ;-)


Recept på "Vinbärssaft"


Ingredienser:
  • 1/2 kg vinbär röda och 1/2 kg vinbär svarta
  • 6 dl vatten
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm citronsyra per liter avrunnen saft

Gör så här:

Skölj bären och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min. Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke.
Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 30 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig. Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min. Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut citronsyra med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften. Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Köttbullar med must

God och krämig Broccoli- Blomkål och potatissoppa