Kalkonpaj med grönsaker
I veckan lagade jag ett recept från Linas Matkasse, "Kalkonpaj med grönsaker". Det var första gången jag använde kalkonfärs i matlagningen och pajen blev väldigt god och smakrik med alla kryddor. Vi tyckte alla att det var en bra rätt i höstmörkret och den smakar lika bra dagen efter.
Recept på "Kalkonpaj med grönsaker" ( receptet kommer från Linas Matkasse)
Ingredienser:
1/2 ask Ärtskott
250 g Champinjoner
1 grön Paprika
1/2 Gurka
ca 500 g Kalkonfärs
200 g Morötter
1/2 Purjolök
1 Röd Paprika
1 pkt Smördeg
1 Ägg (H)
1 tärning Grönsaksbuljong
1 tsk Kinesisk Soja
Olja
2 tsk Paprikapulver
1/2 tsk Salt
1 krm Sambal Oelek
2 krm Svartpeppar
2 msk Tomatpuré
2 tsk Torkad Timjan
3 dl Vatten
1 1/2 msk Vetemjöl
2 Vitlöksklyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Finstrimla 1/2 purjolök. Klyfta 250 g champinjoner. Strimla 1 grön paprika och 1 röd paprika.
Hetta upp lite olja i en gryta och bryn ca 500 g kalkonfärs. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillsätt grönsakerna och 2 vitlöksklyftor (pressade) till grytan och fräs några minuter.
Blanda ner 2 msk tomatpuré, 2 tsk paprikapulver, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk kinesisk soja och 1 krm sambal oelek.
Strö 1 1/2 msk vetemjöl över grytan. Häll på 3 dl vatten och tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt puttra ca 5 min.
Smörj en pajform med olja. Fördela fräset i formen och täck med 1 pkt smördeg. Tryck till kanterna och nagga med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min.
Skala 200 g morötter. Skär morötter och 1/2 gurka i tunna stavar. Blanda med 1/2 ask ärtskott.
Servera kalkonpajen med grönsaker.
Tips: Om det blir pajdeg över, rulla den till stänger, pensla med ägg och grädda i ugnen. Det blir gott som tillbehör!
Kommentarer