Porterstek

Det här receptet på porterstek, även det har många olika ingredienser, är lätt att göra och smakar väldig gott. Såsen har en kraftig smak vilken passar utmärkt tillsammans med köttet och potatisgratäng.


"Porterstek"

Ingredienser:
1,6 kg stek, benfri (Innanlår, rostbiff eller fransyska)
1 flaska Porter (33 cl)
1,5 dl kinesisk soja
2 dl svartvinbärssaft
1 dl portvin
10 st svartpepparkorn
2 tsk muscovadosocker
2 tsk rosemarin
2 tsk basilika
2 st stora vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar

Såsen
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här:
1. Välj en lagom stor gryta efter köttet.
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och låt puttra i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
4. Låt köttet puttra ytterligare ca 1 timme tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad minst 30 minuter.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull. Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter.
8. Skiva köttet tunt, lägg upp på fat och häll på såsen.
9. Servera!
Serveringsförslag: potatisgratäng är perfekt till.

För mer inspiration, kolla gärna på Middagshjälpen.se!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Köttbullar med must

God och krämig Broccoli- Blomkål och potatissoppa